Yaralanmalı trafik kazasında tazminat

Yaralanmalı trafik kazası sonucu yaralanan kişi ya da kişiler tazminat sorumlusuna karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Trafik kazalarında tazminat miktarının belirlenmesi, kaza sonrası oluşan zararların tazmin edilmesi için önem arz etmektedir. Yaralanmalı trafik kazalarında tazminat miktarı belirlenirken, kaza sonrası oluşan zararın boyutu, zarar görenin mesleği, yaşı, maaşı, sürekli veya geçici sakatlık derecesi gibi hususlar göz önünde bulundurularak bir hesaplama yapılır. 

Kimler dava açabilir?

Bu hususta ikili bir ayrım söz konusudur. Eğer trafik kazası mağduru hayatta ise borçlar kanunun 41. 45. Ve 47. Maddeleri uyarınca bizzat kendisi maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Eğer mağdur vefat etmiş ise onun vefatı ile maddi ve manevi zarar gören yakınları, annesi, babası, eşi, çocukları, kardeşleri, nişanlısı, bakım ve desteği altındaki kişiler maddi ve manevi zararlarının tazmini için dava çama hakkına sahiptirler.. Mağdur ölmeden evvel tazminat davası açtıysa yine bu kişiler davaya devam edebilirler.

Tazminat Türleri ve Talep edilebilecek zarar kalemleri trafik kazası nedeniyle;

  1. Maddi Tazminat

    1. Ölümlü trafik kazaları nedeniyle maddi tazminat:

      1. Cenaze giderleri,

      2. Tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,

      3. Ölenin desteğinden yoksun kalanların bu sebeple uğradıkları maddi kayıplar,

    2. Yaralanmalı trafik kazası nedeniyle maddi tazminat:

      1. Tedavi giderleri,

      2. Kazanç kaybı,

      3. Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,

      4. Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar,

    3. Maddi hasarlı trafik kazaları nedeniyle maddi tazminat:

      1. Araçta meydana gelen hasar tazminatı,

      2. Araç mahrumiyet bedeli,

      3. Aracın değerinde meydana gelen azalma nedeniyle uğranılan kayıp(değer kaybı tazminatı),

      4. Trafik kazası nedeniyle kaza mağduruna ait bir taşınır veya taşınmaz mala verilen zararların tazmini,

      5. Kazanç kaybı(ticari araçlar açısından talep edilir)

  2. Manevi tazminat

    1. Kaza mağdurunun manevi zararlarının tazmini,

    2. Mağdur yakınlarının manevi zararlarının tazmini

şeklinde birçok farklı tazminat türü ve zarar kalemi söz konusu olmaktadır. Bunların her biri meydana gelen kaza özelinde değerlendirilir.

Yaralanmalı Trafik Kazası Sigorta Şirketine Başvuru

Kazadan sonra sigorta şirketine maddi tazminat başvurusunda bulunabilmek için bazı evrakların hazırlanması gerekir. Tamamlanan evraklar neticesinde karşı aracın sigorta şirketinden tazminat talep edebilmek için bildirimde bulunmak gereklidir. Sigorta şirketi tarafından herhangi bir dönüş alınamayan dosyaların sonraki süreci dava yoluyla ilerler. Bu karışık süreçlerin en iyi yönetimi uzman sigorta avukatı ile gerçekleşir, hukuki destek almanızı tavsiye ederiz. 

Sigorta Şirketinden Herhangi Bir Dönüş Alınmayan Dosylarda Dava Sürecindeki Yetkili ve Görevli Mahkeme

Trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davalarında yetkili ve görevli mahkeme hususları somut olayın gereklerine ve husumet yöneltilecek olan kişi veya kurumların niteliğine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle karışıklığa mahal vermemek adına bu hususları ayrı başlıklar altında incelemek gerekmektedir.

A) Yetkili Mahkeme

Trafik kazası nedeniyle meydana gelen zararın tazmini amacıyla açılacak olan davalarda yetkili mahkemeler:

  1. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 6. maddesinin 1. fıkrasında yer alan genel yetki kuralı gereği: Davalı gerçek veya tüzel kişinin, davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi,

  2. Davalıların birden fazla olması durumunda davalılardan herhangi birinin yerleşim yeri mahkemesi(HMK 7. maddesi)

  3. Trafik kazalarının haksız fiil sorumluluğu kapsamında değerlendirilmekte olmasından dolayı, HMK 16. madde gereğince trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesi ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi,

  4. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 110. maddesinin 2. fıkrasına göre sigortacının merkez veya şubesinin ya da sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemeleri ve trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesi de yetkilidir.

B) Görevli Mahkeme

Trafik kazası nedeniyle açılacak olan tazminat davalarında görevli mahkeme, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 2. maddesi gereğince kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesidir.Trafik iş kazası durumunda işverene karşı açılacak olan davalarda İş Mahkemeleri görevlidir.Sigorta şirketlerine karşı açılacak olan tazminat davalarına bakmaya görevli mahkeme, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunumuzun 4. ve 5. maddeleri gereği Asliye Ticaret Mahkemesidir.

 


WhatsApp
Hemen Ara